Vier uitgangspunten (#02)

mei 20, 2024 | Weet wat recht is

In deze aflevering behandelen we (de) vier uitgangspunten van ons rechtssysteem. Uitgangspunten waarmee u kunt onderbouwen wat u eigenlijk al op uw klompen aanvoelt: wat recht is en wat niet.

“Ik, de burger, weet wat recht is” is een videoserie gemaakt door Caroline Vonhoff en Esmé Lammers, geproduceerd door Cupola Films in samenwerking met Ikdeburger.nl

 

—-
Welkom bij de aflevering Ik de burger Weet wat recht is – daar heb ik geen Wetboek voor nodig.
In deze aflevering vier uitgangspunten van het recht – meer hoeft u niet te weten. Om te weten wat u wel en niet mag in het verkeer met andere mensen, in de omgang dus met andere mensen hoeft u echt geen wetboeken te lezen. U weet heel goed wat recht is.

We gaan het hebben over een aantal punten die natuurlijk recht zijn. Vier gaan we er behandelen.

Uitgangspunt 1: Iedereen is gelijkwaardig.
Niemand is de baas iedereen is zijn eigen baas dus gelijkwaardig. U bent uw eigen baas, U bent eigenaar van uzelf en een ander is niet uw baas en ook geen eigenaar van uw leven, of wat u met dat leven doet. U bent vrij geboren en degene die inbreuk op die vrijheid wil maken zal moeten aantonen dat hij daartoe het recht heeft.

Uitgangspunt 2: DO NO HARM – Doe geen kwaad
Even terzijde dat is de basis van ons strafrecht ook. U mag alleen dingen doen die onschadelijk zijn voor een ander – uw vrijheid eindigt waar die van een ander begint.

Uitgangspunt 3: U mag zichzelf beschermen
Dit komt erop neer dat u de vrijheid van een ander mag inperken om hem zelfs in het geval van nood mag uitschakelen, maar dan moet die ander wel wel aantoonbaar een gevaar voor u zijn of van plan zijn om u te schaden.U mag niet beginnen, dan is het niet meer defensief. U mag het we eindigen, het is het oog om oog tand om tand. U mag zichzelf beschermen en die bevoegdheid kunt u dus overdragen van politiemensen, overheid van “Doet u dat even”, maar je kunt ook een veiligheidsdienst inhuren, maar dat is een bevoegdheid van jou die je kan mandateren.

Even ter herinnering als u iemand mandateert – bevoegdheden geeft – om namens u op te treden, klusjes te doen en zaken te regelen dan mag die man of vrouw niemand daarbij schaden, ook niet als hij minister is, of agent, of wat dan ook. Hoe zit het dan als de politie de orde moet handhaven? Dat mag het natuurlijk alleen als het defensief geweld is, want U bent alleen bevoegd tot defensief geweld en dat geldt dus ook voor de overheid en ook voor de politieman. De politie ontleent haar bevoegdheid aan het mandaat dat u verleent. U bent alleen bevoegd tot defensief geweld en dat geldt dus ook voor de politie.

Uitgangspunt 4: Onderling alles afspreken
U bent vrij om alles af te spreken met een ander, in vrijheid wat u wilt. Zo’n overeenkomst strekt partijen dan tot wet: ik spreek wat met u af dan moeten u en ik me daaraan houden – als we dat in vrijheid gedaan hebben. Maar we kunnen niet met zijn tweeën afspreken dat een derde die daar helemaal misschien niet eens bij is of d’r zin in heeft iets moet doen. Zo simpel geldt dat ook voor de overheid uiteraard, die mag ook niet van alles afspreken voor een ander. En dat mag ook niet als andere mensen zeggen “dwing ze maar”. Je kan een anders vrijheid niet wegstemmen.
U mag alles afspreken met een ander, maar u mag geen afspraak maken voor een ander, tenzij… die ander daar toestemming voor geeft.

Conclusie:
Zo simpel is het, maar dat wist u ook al. Daarom is het ook zo belangrijk om de overheid te laten weten wanneer u iets niet bevalt, want “wie zwijgt stem toe”.
Wij wensen U de burger, die steeds beter weet wat recht is veel plezier en veel vrijheid. Meedoen aan de samenleving in vrijheid was nog nooit zo leuk.

Op de site ikdeburger.nl kunt u ‘Nee’ zeggen.

Deel dit bericht op social

Weet wat recht is

Wie is de baas? U of de overheid? (#03)

In deze aflevering behandelen we de vraag: wie is de baas? U of de overheid? Dat doen wij aan de hand van het mandaat. "Ik, de burger, weet wat recht is" is een videoserie gemaakt door Caroline Vonhoff en Esmé Lammers, geproduceerd door Cupola Films in samenwerking...

U kunt niet zomaar vragen naar mijn ID (#01)

Een accordeonist wordt op een demonstratie door de politie verwijderd omdat hij geen ID bij zich heeft. Was de politie bevoegd om op te treden? "Ik, de burger, weet wat recht is" is een videoserie gemaakt door Caroline Vonhoff en Esmé Lammers, geproduceerd door Cupola...

Volg ons

Lees de grondslagen

Ik, de Burger, verbied